איגוד השחייה בישראל

Israel Swimming Association

שחיין החודש של המאסטרס

לרשימת שחיין החודש של המאסטרס >

שחיין החודש של חודש אוקטובר 14' – פרופסור יונה תדיר

"השחייה שומרת על שפיות הדעת"

מאת ברוך מאירי – שחיין/כתב נפגש עם יונה לסדרה של ראיונות טלפונים ומיילים בשביל להביא לנו את שחיין החודש הראשון לאתר המאסטרס החדש.

פרופוסר יונה תדיר והזכיות- כבוד!

פרטים אישיים: יונה תדיר, דמות מובילה בשחיית ה"המאסטרס", נולד לפני כ-71 שנה בירושלים. חבר במועדון השחייה של "אקוותיקים גבעת חיים". נשוי, אב לשלוש בנות וסב לחמישה נכדים (כן ירבו…עיסוקיו המקצועיים: ראש צוות מרכז שרירני הרחם (מיומות) בבי"ח לנשים ע"ש הלן שניידר, מרכז רפואי רבין (בי"ח בילינסון) 2007-2012. הקים וניהל את היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בבי"ח בילינסון (1984-1991). חוקר באוניברסיטאות קליפורניה ותל-אביב. שימש כמנהל הרפואי של מכון בקמן ללייזר ברפואה באוניברסיטת קליפורניה. פיתח שיטות וציוד לכירורגיה לפרוסקופית, כריתת שרירני רחם, ומכשור למעבדת ההפריה החוץ גופית. פרסם כ 170 מאמרים ו-4 ספרי רפואה.). תושב הוד השרון.

 

השחייה שומרת על שפיות הדעת

– קשה למצוא עליך, ב"גוגל", פרטים על הישגיך הרבים בתחום השחייה. אך לעומת זאת, ברוך השם, על הישגיך בתחום הרפואה, יש חומר בשפע. מקרי?

יונה: "לא. כי באמת עיקר עיסוקי הוא בתחום הרפואה. אבל בכל זאת שעה ביממה אני מקדיש לשחייה, שהפכה בשנים האחרונות לאהבה גדולה."

– שנים אחרונות? מה, לא כל חייך אתה שוחה?

יונה: תתפלא, אבל לא. בגיל ארבע אבי נהג לקחת אותי לבריכת השחייה היחידה שפעלה אז, בתקופת מלחמת השחרור, בירושלים: בימק"א. בנעורי אהבתי מאוד לשחות ואף השגתי הישגים לא רעים. כאשר עברנו לתל-אביב התחלתי לשחות במועדון "הפועל". היינו ארבעה חברים שהתחרינו נגד הקיבוצניקים הוותיקים, בני גילנו, כמו גרשון וראובן שפע, משה גרטל, וחבריהם. אהבתי לשחות גב, אבל בתחרויות ראיתי תמיד את רגליו של האלוף דאז, יורם שניידר. מי שהקנה לי את היסודות הנכונים בשחייה  מאמני באותם ימים, נלו בילדרמן ושמריהו נאבל. בגיל 22 נפרדתי מבריכת השחייה לטובת לימודי הרפואה.

– … קרוב לוודאי לתקופה קצרה…

יונה: "תתפלא, אבל במשך 40 שנה לא שחיתי"…

סליחה, שמעתי טוב – ארבעים שנה לא שחית?

יונה: "כן… כן… 40 שנה לא שחיתי. החלטתי לשים את יהבי ועיקר זמני ללימודי הרפואה. התמחיתי בתחום הקרוב ללבי, הפריה, ולשמחתי הרבה זכיתי להישגים רבים בתחום הזה. בין היתר הקמתי, לפני כשלושים שנה, את יחידת ההפריה בבית חולים בלינסון בפתח-תקווה. עסקתי גם בפיתוח מכשירים רפואיים ועוד. הוצע לי לנסוע, בשנת השבתון, להשתלמות בארצות הברית. שנה אחת שהפכה ל… עשר."

עדיין לא הבנתי: איך חוזרים לשחייה אחרי 40 שנה וזוכים במדליות?

יונה: " לפני כעשר שנים הזמינו אותי חברים לתחרות שחייה בירושלים, שנשאה את השם סב"א. לא ידעתי מה זה. אמרתי לעצמי: 'יונה, קום וסע. אל תהיה סנוב'. נסעתי. מה כבר יכול להיות: כולה משחה של 25 מטרים. בבריכה פגשתי את ידידי מימי הנעורים, גרשון שפע. הייתי די מופתע, מה לאלוף הארץ ולתחרות שחייה זניחה. התחריתי. ולהפתעתי הרבה ניצחתי את גרשון בחתירה. הייתי בעננים."

מה היית תגובתו של גרשון שפע?

יונה: "גרשון, כידוע לכולנו, הוא אדם נפלא ומיוחד. תגובתו הייתה עניינית – 'יונה, אתה מתבזבז. אתה חייב להמשיך בשחייה' – הצטרפתי למועדון השחייה של גבעת חיים, לפני כעשר שנים. המועדון מוביל כיום בישראל בענף השחייה. אני מגיע פעם בשבוע לאימון אצל גרשון ושוחה לעיתים גם בבריכה ליד הבית.  בעצם, אני יכול לומר שכל חברי המועדון, ומדובר בחבורה נפלאה, נהפכו לחברים קרובים המבלים, שוחים ונהנים מהביחד".

הישגים גם בארצות הברית

נחזור, ברשותך, לארצות הברית. אני מבין, שגם שם, בקליפורניה, בה אתה מלמד באוניברסיטה, אתה שוחה ומשתתף בתחרויות שחייה?

יונה: "נכון. במסגרת הוראה באוניברסיטת קליפורניה אני חבר באיגוד השחייה האמריקאי ומתאמן לעיתים בקבוצת Mission Viejo  הידועה, ממנה יצאו מספר אלופי עולם. במתחם השחייה שלנו יש שלוש בריכות שחייה ובריכת מגדלי קפיצה תחרותית. בכל יום יש שישה אימונים במשך שבעה ימים בשבוע. כל שחיין יכול לבחור לנוחותו את הימים והשעות  לאימון. המקום מפנק. חלומו של כל שחיין."

אתה גם נוטל חלק בתחרויות השחייה בארצות הברית?

יונה: "בוודאי. השתתפתי בשנה שעברה באליפות הקיץ של ארצות הברית, בשלושה ענפים: גב, חתירה ופרפר. התחריתי מול כ-80 שחיינים. למזלי הרב זכיתי לא פחות משלוש מדליות – זהב כסף וארד. האירוע מצולם באינטרנט. אתה יכול לחזור הביתה ולראות את השחייה שלך."

כמעט כמו בארץ…

יונה: "על אף ההתקדמות הרבה שהתרחשה בארץ בשנים האחרונות בשחיית המאסטרס, עדיין המרחק בינינו לבינם הוא כמו בין  המזרח מהמערב, בעיקר ברמת הארגון. הדיוק וההקפדה מביאים להישגיות וניתן רק לקנא בהם. אתה מזכיר לי קוריוז: באליפות ארה"ב אני רואה שלט קטן ליד אחד ממסלולי בריכת החימום ועליו רשום– השימוש במסלול זה לגילאי 65 ומעלה. בכניסה למים עוצרת אותי צעירה ובנימוס אומרת לי –'המסלול זה הוא רק לגילאי 65 ומעלה, אנא, עבור למסלול אחר'– שמחתי על המחמאה ועניתי בבדיחות הדעת: אז בני השבעים לא יכולים להיכנס?"…

השלט מהתחרות "אז לבני השבעים אין כניסה?"

ולסיום, יונה, מה שאיפותיך לעתיד בתחום זה?

יונה: "השחייה גורמת לי לא רק לבריאות טובה ומעמידה בפניי אתגרים, אלא גם שומרת על שפיות הדעת. וכידוע לך לשמור על שפיות הדעת בארץ משוגעת כמו שלנו, הוא דבר קשה במיוחד. וברצינות: בחודש דצמבר הקרוב אני עומד להשתתף באליפות החורף של ארצות הברית. אני מקווה שגם הפעם אזכה במדליות".

אנחנו, כאן בארץ, בטוחים שכך יהיה !

כל זכויות שמורות לאיגוד השחייה בישראל