איגוד השחייה בישראל

Israel Swimming Association

מאמרים מקצועיים

לרשימת מאמרים מקצועיים >

הקשר שבין תחושת מים והתקדמות באימונים

הביטוי הזה שנקרא תחושת מים מכיל בתוכו עולם ומלואו (עולם מלא של מים, כן?). כדאי שנתחיל להבין אותו.

ארי לימור, מאמן שחייה בכיר, שחיין עבר ושחיין מאסטרס בהווה על הקשר שבין תחושת מים ותפקוד באימון

כמאמני שחייה, אנחנו רוצים להגיע לרמה שאנו יודעים איך השחיינים שלנו יתקדמו במים, איזה מהירות הם מסוגלים להגיע בתרגילים, באימונים, בטסטים ואפילו ביום התחרות. משימה לא פשוטה, אבל תהליך של בקרה על האימונים מאפשר לנו לדעת איפה כל ספורטאי נמצא בכל רגע נתון. לא פעם ולא פעמים, קורה שספורטאי מפסיד אימון או שניים. שלא נבין לא נכון, זה טבעי לחלוטין והגיוני שאורך החיים שלנו יכתיבו לנו להפסיד אימונים; העבודה, המופע בלט של הילדה, סיום החוג קראטה של הבן, או סתם חופשה שכל כך רצינו לקחת הרבה זמן- הכל זה מתקבל אבל צריך להביא את זה בחשבון.

מה הבעיה?

ספורט המים "סובל" מבעיה אחת גדולה- המים. הקשר למים נקרא בשפה המקצועית "תחושת מים" והוא משפיע על הדרך בה הספורטאי תופס את המים ברגע נתון. כלומר, כיצד הספורטאי מרגיש את המים שהוא גורף ובאיזה עוצמה הוא מצליח לתפוס את המים. התחושה הזו חיונית להתקדמות במים וליכולת של הספורטאי לבצע תרגיל בצורה האופטימלית. יש שקוראים לעניין של תחושת המים כחיבור ישיר לסיבולת הספציפית של הספורט. תחשבו על זה שניה, בשביל להתקדם קדימה שחייה אנחנו דוחפים מים אחורה. ובעצם מים, שמפעילים עליהם לחץ מה הם רוצים לעשות? לברוח הצידה. המשחק שאנו השחיינים משחקים הוא בין תפיסת מים "עומדים" לבין הרצון של המים לברוח הצידה מהלחץ המופעל הוא בעצם ההתקדמות שלנו.

התפיסה של המים בצורה שכזו, כלומר היכולת של השחיין לתפוס מים עומדים, יוצרת הרבה דגש על התחושה שהשחיין מרגיש. השחיין מרגיש שהוא תופס מים או לא תופס מים. אפשר להרגיש את התחושה הזו לאחר כמה ימים שהתנתקנו מהמים. הבריכות הראשונות מרגישות כאילו היד זרה מאוד למים וההתקדמות מאוד בעייתית. בואו נהיה רגועים, זה לא שהכושר שלנו הלך אחורה ביומיים או שלושה, אפילו עד שבוע. עצם העניין טמון בתחושת המים שנאבדה. מבחינת תחושת המים, ההתנתקות מהים לכמה ימים גורמת לאיבוד תחושת המים אצל ספורטאי וכתוצאה מכך ירידה ביכולת הספציפית בשחייה. במחקר שנערך בגרמניה בנושא תורת האימון לשחיינים היו סדרה של מחקרים שמצאו כי חמישה ימים ללא שחייה אצל ספורטאי לוקח את הספורטאי עד כחודש אחורה בתחושת המים ובביצועים בתרגילים ובתחרויות. חודש אחורה…אכזרי… אבל זו הבעיה במגע עם המים.

לפעמים אני תופס ספורטאי לא הכי מחוייך בסוף האימון שאומר לי שהוא הפסיד רק שבוע ( דהיינו 2 יחידות אימון) והוא מרגיש שהוא לא מתקדם. טכנית, הספורטאי צודק…ההתנתקות מהמים לשבוע היא חזרה אחורה בכושר השחייה חודש. יש פה תסכול שמחולק לשניים, האחד הוא לא מרגיש את המים כי התחושה נאבדה. והשני כי הוא לא הצליח לבצע את התרגילים ברמה אופטימאלית כמו שעשה ממש לפני שיצא לחופש.

תרגילי תחושת מים בתחילת האימון של קבוצת קובו2מקס

תרגילי תחושת מים בתחילת האימון של קבוצת קובו2מקס

אז מה עושים?

כמו שאמרנו, אין מה לעשות, החיים מכתיבים לנו לפעמים מצבים שלא נצליח להגיע לאימון, שני אימונים, ולפעמים חס וחלילה, גם שלושה אימונים. זה לא אומר שלא חוזרים למים, חלילה. זה אומר שצריך לחזור עם משנה זהירות ולהיות קצת יותר ממושמעים לגוף. להרות לעצמכם "לבזבז" כמה דקות מהאימון להרגיש שוב את המים, לתת לגוף להחזיר את התחושה. לפעמים

  • אחרי שפספסמנו אימונים ולא הצלחנו להתאמן סדיר, חשוב מאוד ולבצע תרגילים של תחושת מים- כאלו שגורמים לכם להרגיש את המים בצורה עוצמתית. כנסו למים כמה דקות לפני כולם או בחימום והקדישו את הכמה מאות הראשונים של האימון לתרגילי תחושה.
  • באימון הראשון לאחר החזרה– הורידו לחץ מעצמכם והתחושה הזו שאתם חייבים לעשות הכל באימון וכמו שנדרש- אתם לא תצליחו וסתם תגררו תסכול. שימו לב מתי הגוף אומר מספיק. לפעמים תחושת התסכול לא שווה "לסחוב"אימון שלם.
  • ברוב המקרים התחושה תחזור לאחר כשבוע אימונים טובים והכושר הספציפי יחזור אתו במהרה. לא לדאוג, זה לא נעלם…זה שם…רק צריך להזיכר לנו שזה שם!
  • ו…משתדלים לא להפסיד אימונים..

עד לפעם הבאה!

כל זכויות שמורות לאיגוד השחייה בישראל